DÜNYANIN KOZMİK KORUYUCUSU

jüpiter: Dünya’nın Kozmik Koruyucusu
Çoğumuzun haberi olmasa da, güneş sistemimizde Dünya’yı koruyan dev bir “abi” var: Jüpiter. Bu gaz devi, güneş sistemimizin en büyük gezegeni olmasının yanı sıra, gezegenimize yönelik kozmik tehditlere karşı kalkan görevi de görüyor.
Jüpiter’in büyüklüğü gerçekten etkileyici. O kadar büyük ki, içerisine tam 1300 adet Dünya sığabilir. Kütlesi ise Dünya’nın kütlesinin 1000 katı. Bu devasa boyutlarıyla Jüpiter, çevresindeki küçük kuyruklu yıldız ve asteroidleri çekim gücüyle kendine çekerek, onları Dünya’dan uzak tutuyor.
1994 yılında, Shoemaker-Levy 9 isimli kuyruklu yıldızın parçaları Jüpiter’e çarptı ve gezegenin yüzeyinde büyük izler bıraktı. Bu izler, basit teleskoplarla bile Dünya’dan görülebiliyordu. Eğer bu boyuttaki bir kuyruklu yıldız Dünya’ya çarpsaydı, bildiğimiz anlamda hayat sona erebilirdi.
2009 yılında, kimsenin farkına bile varmadığı başka bir kuyruklu yıldız, Jüpiter’e çarptı ve Pasifik Okyanusu büyüklüğünde bir çarpışma izi oluşturdu. Eğer bu kuyruklu yıldız Dünya’ya çarpsaydı, insanlığın sonu gelebilirdi. 2010 yılında ise Jüpiter iki defa daha çarpışmaya maruz kaldı.
Peki, neden sürekli Jüpiter’e bu kadar çok gök cismi çarpıyor? Bunun cevabı Jüpiter’in büyük kütlesi ve yer çekimi gücünde yatıyor. Jüpiter, güneş sistemimizdeki küçük kuyruklu yıldız ve asteroidlerin çoğunu kendine çekerek, onların Dünya’ya çarpmasını engelliyor. Astronomlar, Jüpiter’e Dünya’ya çarpandan 2000 ila 8000 kat daha fazla gök cismi çarptığını tahmin ediyor.
Büyük gezegenler, güneş sistemimizin daha stabil ve sakin olmasını sağlıyorlar. Jüpiter ve Satürn gibi büyük gezegenler, güneş sisteminin iç kısımlarında bulunan daha küçük gezegenlerin büyük gök cisimleri tarafından vurulmaktan korunmasını sağlıyor.
Ancak Jüpiter’in koruma görevi her zaman mükemmel değil. 1770 yılında Lexell isimli bir kuyruklu yıldız, Jüpiter’in çekim gücüyle yörüngesi değişerek Dünya’ya çok yakın bir mesafeden geçti. Neyse ki, bu tehlike de Jüpiter’in etkisiyle bertaraf edildi.
Astronomlar artık evrende yaşam potansiyeli olan gezegenleri belirlerken, onların etrafında büyük bir gezegen olup olmadığına da bakıyorlar. Böyle bir koruma olmadan, yaşam oluşma şansı oldukça düşük.
Dünya’nın bu kozmik koruyucusu Jüpiter, bizi gök cisimlerinin tehditlerinden koruyan dev bir “abi” olarak görevine devam ediyor. Bu yüzden, Jüpiter’e ne kadar teşekkür etsek azdır.
-
Turgay Tanülkü: 101 Evladıyla Büyüyen Bir Yürek
-
Sokak Kedilerinin Sessiz Çığlığı: Onları Görüyor musunuz?
-
Türkiye’de Pırlanta Yüzük Alırken Bilinmesi Gerekenler
-
ADÜ’lü Öğrencilerden Nazilli Belediyesi’ne Ziyaret
-
10 KASIM ATATÜRK ARAMIZDAN 86 YIL ÖNCE BUGÜN AYRILDI
-
BAŞKAN TETİK NAZİLLİ HALKINI MEYDANA DAVET ETTİ
POPÜLER HABERLER
-
01
Turgay Tanülkü: 101 Evladıyla Büyüyen Bir YürekTurgay Tanülkü: 101 Evladıyla Büyüyen Bir Yürek Ünlü oyuncu Turgay Tanülkü, sadece sahnedeki ve ekrandaki performanslarıyla değil, yüreğiyle de iz bırakan bir isim. Cezaevinde yatan anne ve babaların çocuklarına sahip çıkarak onlara sıcak bir yuva sunan Tanülkü, bugüne kadar tam 101 çocuğun bakımını üstlendi. Bu anlamlı yolculuk 1981 yılında başladı. O dönem ilk çocuğunun bakımını […] -
02
Sokak Kedilerinin Sessiz Çığlığı: Onları Görüyor musunuz?Sokak Kedilerinin Sessiz Çığlığı: Onları Görüyor musunuz? Şehrin sokaklarında, kaldırım kenarlarında, park köşelerinde sessizce uyuyan, açlıkla mücadele eden ve her an bir tehlikeyle burun buruna yaşayan binlerce kedi var. Belki de her gün yanlarından geçiyoruz ama onları gerçekten görüyor muyuz? Kimi zaman bir apartman girişine sığınmış, kimi zaman bir arabanın altında kıvrılmış bekliyorlar. Soğuk gecelerde […] -
03
Türkiye’de Pırlanta Yüzük Alırken Bilinmesi GerekenlerTürkiye’de Pırlanta Yüzük Alırken Bilinmesi Gerekenler Pırlanta yüzükler, özel anları taçlandıran ve zarafeti simgeleyen mücevherler arasında yer alıyor. Nişan, evlilik teklifi veya yıldönümü gibi anlamlı anlarda sıkça tercih edilen bu yüzükler, farklı modelleri ve fiyat aralıklarıyla her bütçeye hitap edebiliyor. Türkiye’de pırlanta yüzük almayı düşünenler için seçim sürecini kolaylaştıracak rehber niteliğinde bir yazı hazırladık. Pırlanta […] -
04
ADÜ’lü Öğrencilerden Nazilli Belediyesi’ne ZiyaretADÜ’lü Öğrencilerden Nazilli Belediyesi’ne Eğitici Ziyaret Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Bozdoğan Meslek Yüksekokulu Laborant ve Veteriner Sağlık Programı birinci sınıf öğrencileri, mesleki deneyimlerini artırmak amacıyla Nazilli Belediyesi’ne bağlı Geçici Hayvan Barınağı, Biyosidal Ürün Uygulama İstasyonu ve Mezbaha tesislerini ziyaret etti. Bozdoğan MYO Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Dr. Tayfun Şahin’in rehberliğinde gerçekleştirilen etkinlik, Nazilli Belediyesi’nin […] -
05
10 KASIM ATATÜRK ARAMIZDAN 86 YIL ÖNCE BUGÜN AYRILDI10 Kasım, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının anıldığı, milletçe saygı ve özlemle hatırlanan bir gün. Atatürk, 10 Kasım 1938 sabahı, saat 9.05’te İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda hayata gözlerini yumdu. Her yıl 10 Kasım’da saat 9.05’te sirenler çalarak saygı duruşunda bulunulur ve Türkiye’nin dört bir yanında anma etkinlikleri düzenlenir. Atatürk’ün bağımsızlık, modernleşme […]